Skip to main content

Hair loss

Haarverlies?
Wij kunnen u helpen

Veel haarverlies?

Haarverlies of alopecia is een vaak voorkomend probleem in onze maatschappij, dat talrijke mannen en steeds meer vrouwen treft. Een volle haardos is een schoonheidsideaal en het symboliseert dynamiek, jeugdigheid en succes. Daarom is het ook geen wonder, dat haaruitval als storend wordt ervaren. Bij elke blik in de spiegel wordt men telkens opnieuw met het probleem geconfronteerd. Dat doet veelal een aanslag op het zelfvertrouwen en daarmee ook op de levenskwaliteit.

Hoe haarverlies stoppen?

Het is aangewezen om eerst een huisarts en/of dermatoloog te consulteren. Blijkt het haarverlies hormonaal, door een ziekte of andere oorzaken te hebben, dan valt het mogelijk te behandelen met medicatie of dient men af te wachten. Is het haarverlies van blijvende aard of behandelbaar met een transplantatie, dan zal de arts u groen licht geven om de volgende stap te zetten richting een ingreep. Afhankelijk van meerdere factoren kan Dr. Feriduni u trachten te helpen om verder haarverlies te stabilizeren, mogelijks de situatie te verbeteren en eventueel een haartransplantatie te adviseren. Een ingreep is permanent, dient goed overwogen te worden en is daarom steeds de laatste optie

Een eerlijke getuigenis

Laurens (30) is een professionele racepiloot. We hebben een interview gedaan met Laurens over zijn haarverlies en welke impact dit had op zijn leven, zowel professioneel als persoonlijk. 
 
In December 2019 heeft Dr. Feriduni een FUE met 3427 FU uitgevoerd. Klik hier voor zijn resultaat een dik jaar later!

Verschillende types haarverlies

Haarverlies bij mannen

De meest voorkomende vorm van definitieve haaruitval is kaalheid volgens het mannelijke patroon oftewel Alopecia androgenetica. Deze vorm van kaalheid is bij mannen voor een groot gedeelte erfelijk bepaald. Ongeveer een derde van alle mannen tussen 25 en 40 jaar heeft last van haaruitval. Bij mannen begint kaalheid over het algemeen langs de haarlijn ter hoogte van de slapen, de zogenaamde inhammen en boven bij de scheiding. De kaalheid breidt zich meestal net zolang uit, tot er uiteindelijk nog maar een kroontje of haarkrans over is. Androgenetische alopecia bij mannen wordt aan de hand van de mate van kaalheid volgens de index van Norwood Hamilton ingedeeld. Dankzij deze classificatie kan worden bepaald welk stadium de ‘ziekte’ heeft bereikt.
Norwood Hamilton schaal
Medeverantwoordelijk voor de kaalheid is het zogenaamde dihydrotestosteron (DHT). Dit wordt met behulp van een enzym, de 5-alfa-reductase, uit het mannelijke hormoon testosteron gevormd. Vooral het haar op de scheiding reageert bij veel mannen bijzonder gevoelig op dit hormoon. De groeifase wordt verkort en het haar valt voortijdig uit.

Haarverlies bij vrouwen

Hoewel androgenetische alopecia normaalgesproken de mannelijke tak van kaalheid vormt, kunnen er ook vrouwen door getroffen worden. Alopecia androgenetica bij vrouwen wordt volgens de index van Ludwig ingedeeld. 
Norwood Hamilton schaal
Androgenetische alopecia bij vrouwen kenmerkt zich door het dunner worden van het haar en vaak concentreert het probleem zich op de bovenkant van het hoofd. Androgenetische alopecia bij vrouwen is slechts in een enkel geval een indicatie voor een onopgemerkte ziekte en treedt meestal pas op tijdens de menopauze. Als alopecia androgenetica zich bij vrouwen vóór hun menopauze manifesteert, zou dat kunnen liggen aan een verstoring van de hormoonhuishouding. In een dergelijk geval – en vooral als er ook sprake is van bovenmatige lichaamsbeharing en acne – kan een endocrinologisch onderzoek de oorzaak van het haarverlies opsporen. Anders dan bij andere vormen van extreme haaruitval is alopecia androgenetica een onomkeerbaar proces: haren die eenmaal uitgevallen zijn, groeien nooit meer aan.

Alopecia areata

Bij de meeste mensen die lijden aan alopecia areata valt het haar plaatselijk uit en groeit het binnen 1 tot 2 jaar weer aan. Hierbij is sprake van een onregelmatig patroon van haarverlies, waarbij kale ronde plekken met een doorsnee van ca. 2,5 tot 5 cm ontstaan, verdeeld over het totale schedeloppervlak. Soms groeit het haar op een plek weer aan, terwijl het op een andere plek uitvalt. Bij een klein percentage van mensen die lijden aan alopecia areata totalis valt het hele hoofdhaar uit. In de meeste gevallen beperkt het haarverlies zich tot het hoofdhaar, in sommige gevallen gaat het echter om alopecia areata universalis. Bij deze vorm betreft het de hele lichaamsbeharing en vallen bijvoorbeeld ook de wenkbrauwen, baard en schaamhaar uit. Alopecia areata is waarschijnlijk een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam het haar zelf op een destructieve en soms definitieve manier aanpakt. Het lichaam ervaart het haar zogezegd als indringer en stoot het af. In veel gevallen is alopecia areata een onomkeerbaar proces dat ongeneeslijk is, zeker als het zich bij een kind manifesteert of als de patiënt ook aan andere immuun ziektes lijdt, zoals schildklierziektes, vitiligo of allergieën.

Alopecia cicatricialis & Pseudopelade Brocq

Alopecia cicatricialis is een vorm van kaalheid die als gevolg van littekens op de (hoofd)huid ontstaat. Er zijn verschillende redenen voor deze littekens: ongevallen, bestraling, verbranding, diverse infecties (o.a. schimmelinfecties) of een aangeboren anomalie. Alopecia cicatricialis is duidelijk te herkennen, omdat het littekenweefsel gladder is en vaak ook een andere kleur heeft dan de aangetaste huid.

Pseudopelade van Brocq is een speciale vorm van alopecia cicatricialis en mogelijkerwijs het gevolg van een ontstekingsproces van de hoofdhuid. De oorzaak ervan is meestal niet bekend is. Maar men vermoedt dat een storing in het auto-immuunsysteem de oorzaak is. De symptomen van Pseudopelade van Brocq zijn een meestal wittere en gladdere hoofdhuid dan gebruikelijk, ontbrekende follikelopeningen en gedeeltelijk littekenvorming. Als de ziekte nog in de beginfase verkeert, moet er zo spoedig mogelijk een dermatoloog worden geraadpleegd, om de schade te beperken.

Alopecia diffusa

De meeste mensen maken wel eens mee dat ze overmatig veel haar verliezen. Men spreekt in dit geval van alopecia diffusa ofeffluvium. Het haarverlies betreft de hele hoofdhuid en geen andere plekken, zoals bij alopecia areata. Het aantal haren in de rustfase is hoger dan gebruikelijk. De hoofdhuid vertoont meestal geen roodkleuring, roos of ontstekingsreacties. De oorzaken van alopecia diffusa hoeven niet per se aan de huid te liggen, maar kunnen bijvoorbeeld ook een stofwisselingstoring betreffen. Een storing van de schildklier vanwege het gebruik van medicijnen in hoge doseringen, zoals vitamine A en retinoïde (dat zijn van vitamine A afgeleide medicijnen, die bij de behandeling van leukemie worden ingezet), ijzertekort (als gevolg van een streng afslankdieet), stress, een behoorlijk tekort aan vitamines, bij bepaalde medicijnen en zelfs een zwangerschap kan alopecia diffusa veroorzaken. De haaruitval kan drie tot vier maanden na de ziekte of het lijden voortduren. De behandeling van alopecia diffusa richt zich op de oorzaken: de instelling van de dosering van medicijnen, verbetering van eetgewoontes of voorkomen van contact met bepaalde stoffen.

Traumatische alopecia

Alopecia traumatica is vaak het gevolg van externe factoren, zoals ontkrullen van het haar, een permanent, het verven van het haar of als het haar te strak wordt vastgemaakt of naar achter wordt getrokken. Bij een permanent kan het gebeuren dat het elastiek van de wikkel te dicht op de huid wordt vastgemaakt. Hierdoor rekt het haar uit en kan het breken, waarna het normaal verder groeit. Dit is vooral bij dun haar het geval. Als de permanentvloeistof verkeerd wordt toegepast, kunnen de huid en het haar schade oplopen. Bij verkeerd gebruik van deze vrij sterk werkende stoffen kan het haar breken. Droogte, vooral bij dun haar, kan tijdens het verven haarbreuk veroorzaken. Hoe ouder men wordt, hoe gevoeliger het haar wordt. Daarom moet men bij de haarverzorging van het oudere haar rekening houden met een eventuele alopecia traumatica. Afgebroken haar kan eveneens uitvallen, waardoor er relatief meer haar uitvalt dan er weer bijgroeit, waardoor het haar dunner wordt. Ieder mens beschikt over een ander haartype, dat ontvankelijk is voor bepaalde externe factoren. Alopecia traumatica is gemakkelijk te herkennen, omdat er veel afgebroken haar te zien is. De hoofdhuid oogt normaal, maar er bestaan afwijkingen in het aantal haren en de manier waarop het haar uit de hoofdhuid groeit. In principe is alopecia traumatica niet behandelbaar. Men kan echter proberen om de situatie te stabiliseren, door het haar minder strak vast te maken of door het simpelweg niet meer te permanenten of te verven.

Een afspraak, behandelplan of kosten

Wenst u een afspraak met Dr. Feriduni om te kijken of en hoe uw probleem kan worden aangepakt en wat de mogelijke kosten hiervoor zullen zijn? Dan vragen we om eerst het online consultatieformulier in te vullen. Dit zijn slechts enkele korte vragen met bijgevoegde foto's waar we een dossier voor aanmaken. Het formulier is algemeen, dus voor eender welke soort aanvraag: haar, wimpers, baard, medische therapie, tricopigmentatie,... Dr. Feriduni neemt vervolgens uw aanvraag door en antwoordt ongeveer binnen een week met een vrijblijvend advies en geschatte kosten. U kan vervolgens contact nemen om een afspraak vast te leggen.
Online consultatieformulier
Lees meer over onderstaande topics rond haarverlies.

Continue reading

Medical therapy

Effective ways of combatting hair loss

Even just a few years ago it was very difficult to obtain effective medication against hair loss - there just were not very many medicines available on the market. This situation has since changed, with a large range of different medicines now available. Treating hair loss through medication can lead to already lost hair growing again, though it is just as important to stop or at least reduce hair loss. An important part of any medication for hair loss therefore involves not unduly overstressing existing hair in an attempt to preserve it, i.e. taking preventive measures against hair loss.
 
Drug-based treatment has a major influence on any subsequent surgical intervention, and the results of medication can often be so good that patients decide against a hair transplant. Or the results of the drug-based treatment are so good that only minor surgery is necessary. 

Be careful with OTC

Be careful with OTC, which are not very effective against hair loss. 
Most substances against hair loss available on the market are prescription-only. Nevertheless a number of pharmacies, drugstores and supermarkets sell over-the-counter products supposed to stimulate hair growth and at the same time counteracting any deficiencies causing hair loss. Such products are not drugs.

For example, products promise to reactivate damaged hair follicles. Other products - shampoos and hair water - claim that the vitamins contained in the products renew hair. Other ingredients in dietary supplements or cosmetics (for example, tinctures or sprays), are supposed to prevent or stop hair loss. These include caffeine, hops, ginseng or other ingredients, all of whose effectiveness is unproven. The effect of these prescription-free products in preventing hair loss is only partially proven or completely unproven. Even if their descriptions appear plausible and the products come from reputable companies, there are no significant success stories attributable to prescription-free products.

Dermatologist & Hair surgeon – a winning combination for hair loss

Important to recommend and clearly proven its efficiency with every type of hair loss is a visit to a dermatologist, who will provide the patient with further advise. This includes also the consideration of a dermatologic and aesthetic surgeon, who could competently consult the patient and help him through a hair transplant surgery.



Can medical therapy help you?
Fill in the free online consultation form

Click here

Contact us for more info 
+32 11 299 790 or This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Continue reading

Hair biology

Hair biology - a lifelong story

Hair follicles start developing in the third month of pregnancy. By the time a child is born, on average 100,000 hair follicles have developed on its head, equivalent to 1,000 follicles per square centimetre of scalp. Follicle density declines from birth onwards, in line with the growth of a child's scull. As an adult, the total number of follicles declines to some 500 follicles per square centimetre by the time a person reaches the age of 25, to 150-250 between 30 and 50, further declining as we get even older. 

Dr. Feriduni

"It doesn't matter at all whether our hair is straight or curly - hair composition and growth are very similar."

Dr. Feriduni

"Follicular units"

Hair follicles grow in random groups over the whole scalp. These groups are known as "follicular units" and consist of 1-5 hairs. On average, each follicular unit has 2-3 hairs. 

3 types of human hair

Lanugo hair is the fine, soft woolly kind of hair that grows all over the human foetus. In most cases, this is replaced shortly before birth by vellus hair, fine “peach fuzz” without pigment. During puberty, the increase in androgenic hormone levels causes the thinner and shorter vellus hair to be replaced with terminal hair in certain parts of the human body. Terminal hair is found not just on the head - beards, nostril and ear hairs, eyelashes, eyebrows, armpits and pubic hair as well the hair on our arms and legs all consist of terminal hair.

Click to learn more about

Contact us for more info 
+32 11 299 790 or This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Continue reading

Psychology

Hair - a mirror of our health and vitality

Our appearance is influenced to a great extent by our hair. It should be seen as strong and healthy, mirroring our success and vitality and making us look young. With this in mind, we invest a lot of time, money and energy in hair care and hairstyle. From a medical/biological perspective, hair is not something we actually need. Even so, hair plays a major role in our lives, especially from a social and psychological perspective - as witnessed by the amount of attention we pay to our hair. Clichés say that it is women who spend months, if not years, of their lives looking after their hair. This is not entirely true, as this also applies – at least to a certain extent - to men. For most people, having nice hair is important. Only very few - whether men or women - are happy with what they’ve got on their heads. All sorts of products are used to dye and tint hair or to curl it. Things don’t always work out the way we want or expect, and sometimes we start losing our hair - for genetic reasons. It is men who are most afraid of this (seen as a sign of waning virility), though women are also affected.

 

Hair - a status symbol

Hairloss_statussymbol Hair loss - Dr. Feriduni

Whether our hair is straight or curled, long or short - we all want our hair to be healthy, thick, glossy and shiny. Our hair has an important role to play in the overall impression others have of us. Hair is a status symbol, mirroring our state of health, our success, our aura and our personality. Losing our hair makes us not just feel ill, it can often be the cause of major psychological problems.

There are different causes for hair loss, ranging from genetic, hormonal or environmental ones to the concrete effects of an accident or medical treatment such as chemotherapy or an operation leaving scars. It’s no use turning to alleged miracle cures. The only way to gain certainty about the causes of hair loss, thinning hair, baldness or bald spots and its possible solutions is to consult a doctor and have our hair/scalp checked. Please do not hesitate to fill in our free online consultation form.

Hair - a part of you

Fear of losing one’s hair is nothing new. Back in ancient Egypt, tinctures and formulations to prevent baldness were being tried out. For centuries now, attempts - many of them ripe for the curiosity cabinet - have been made to come up with a cure for hair loss. Last but not least, one’s hair is a statement of one’s personality, indicating one’s background and social status and underlining one’s individuality.

Hair loss is unquestionably in most cases unpleasant, and in a number of cases associated with psychological problems and with possible negative consequences for one’s social and professional life. Men with a receding hairline, hair growing thin, a horseshoe-shaped fringe of hair or completely bald men are said to be prone to uncertainty, with fewer chances of success at work or with women - although this cannot be substantiated in any way. It is however understandable that men and women with hair growing thin are inhibited, for it is the psyche which suffers most from hair loss. Quality of life declines, and in many cases a person will feel less attractive and become hesitant.

Psychology_hair Hair loss - Dr. Feriduni

Hair loss - bad for one's ego

The psychological effects of alopecia however go even deeper, as hair loss determines the effect we have on others and thereby our external image - an image closely related to how we see ourselves. The social consequences arising from alopecia with respect to career and partnership can often only be overcome with the help of trained therapists. If we think about the effect a full head of hair has in all walks of life, it soon becomes clear why mankind, in all cultures, has been continually looking for ways of combatting impending hair loss.
"Life is too short to worry about your hair"
Find out your options by our online consultation  

Click here

Continue reading

Trichotillomania

Pulling your hair

Trichotillomania (from the Greek 'thrix': hair, 'tillein': to pull and 'mania': disturbed) is not a hair disease. It is cauded by an uncontrollable impulse to pull out one's own hair, eventually leading to patchy hair loss. In most cases psychological factors are the cause.

Who can suffer from trichotillomania?

Trichotillomania may occur in both adults and children, i.e. it is not age-dependent. 70 - 90 % of patients are women. The age at which trichotillomania can break out varies greatly, with cases known of it affecting children of 2 or even under, or adults over 60. The basic pattern of hair loss in those suffering from trichotillomania can be very similar to that of alopecia areata. However when suffering from trichotillomania many more broken off hairs are visible. Such a symptom does not occur with alopecia areata

Trichotillomania treatment

There is no medication available for this disorder, with patients often needing to be referred to a psychiatrist or psychologist.

Tips to stop trichotillomania

The only way to solve the problem is to stop pulling out one's hair. In certain circumstances the hair follicles have already suffered irreparable damage, meaning that complete restoration of hair growth is impossible.
"Always take good care of your hair"

Read more on Hair biology

Continue reading