Site: Home > Behandelingen > Littekens

Littekens

Inleiding Littekens

Littekens ontstaan na diepe beschadiging van de huid. Wanneer alleen de opperhuid beschadigd wordt door bijvoorbeeld een schaafwond dan zullen er geen littekens optreden. Wanneer de lederhuid beschadigd is zal de huid zich herstellen met  achterlating van een litteken. Littekens ontstaan dus als de wondgenezing is verstoord. Zo’n verstoring kan verschillende factoren hebben zoals een infectie, slechte conditie of doorbloeding van het wondgebied maar ook de plaats van het litteken op het lichaam. Bij sommigen kunnen littekens afhankelijk van het uiterlijk, de grootte en de locatie leiden tot ernstige cosmetische en psychosociale problemen.

Welke soorten littekens zijn er? 

We onderscheiden gewone littekens in atrofische, hypertrofische en keloidale littekens. Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een gewoon litteken over in de vorm van een smal streepje, wit van kleur of juist donkerder dan de gewone huidskleur. 

Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is dun en ingetrokken. Bekende voorbeelden zijn de voorbeelden bij acné (putjes) en na de waterpokken. 

Hypertrofische littekens zijn brede, roze, dikke littekens en liggen verheven op de huid. Deze littekens geven soms ook pijn en jeuk. 

Keloidale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloidale littekens kunnen ontstaan na iedere vorm van huidbeschadiging en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen. 

De behandeling

Veel behandelmethoden zijn in staat om het uiterlijk van een litteken te veranderen. Het is nog niet mogelijk om een litteken volledig te doen verdwijnen. Een belangrijk aspect in de behandeling is om samen met de behandelaar te bepalen wat het einddoel is. Wat is de meest storende factor en dan in goed overleg de meest geschikte behandelmethode te kiezen. Wij maken onderscheid tussen operatieve en niet-operatieve methoden.

Operatieve methoden

1) Littekencorrectie:

Het ongewenste litteken zal worden verwijderd waarna de normale huidranden opnieuw worden verbonden. Zo kan een breed litteken worden versmald en een lang litteken worden verkort. De ligging kan worden gewijzigd waardoor het litteken in een huidlijn of in een rimpel valt. 

2) Microdermabrasie:

Door middel van een speciale vacuümtechniek worden steriele microkristallen over de huid gespoten of wordt de huid "afgeslepen" met een diamant schijfje. Hierdoor komen de oude en dode huidcellen los en worden door het vacuüm afgevoerd. Door het regeneratievermogen van de huid herstelt deze zichzelf door de aanmaak van jonge cellen en collageen. Het eerste resultaat is al snel zichtbaar na een behandeling (zie microdermabrasie). 

3) Chemische peeling / Fruitzuurpeeling:

Hierbij wordt een etsende vloeistof aangebracht op de huid die de celdeling doet versnellen. Als gevolg hiervan zal de behandelde huid gaan afschilferen. Hierdoor treedt er een egalisatie van het huidoppervlak op, waardoor het litteken minder opvalt. Deze methode is vooral geschikt voor oppervlakkige littekens zoals acné  littekens (zie fruitzuurpeeling).

4) Laserbehandeling Co2 peeling:

Het behandelen van littekens middels een laser wordt ook laserpeeling genoemd. Met behulp van lasertechniek worden littekens minder opvallend gemaakt (zie laserpeeling). 

Niet- operatieve methoden

1) Injecties met litteken verminderde stoffen

De werking van deze stoffen berust op vermindering van de celdelingactiviteit van het littekenweefsel. Eventuele ontstekingsreacties zoals roodheid en zwelling worden minder. De stof die hiervoor wordt gebruikt is een corticosteroïd. Deze injecties vinden maandelijks plaats. Het is een pijnlijke behandeling omdat de vloeistof direct in het littekenweefsel wordt gespoten. Om de pijn te verzachten wordt de vloeistof verdund met lidocaine. 

2) Siliconen pleisters 

Deze stof is in staat het littekenweefsel te verzachten af te vlakken en gladder te maken. Zowel hypertrofische als keloid littekens kunnen behandeld worden met siliconen. Siliconen worden toegepast als wondverband of zijn verwerkt in een crème of gel. De behandeling is pijnloos. De pleister kan de hele dag door gedragen worden en blijft enkele weken tot maanden bruikbaar. De crème wordt op het litteken aangebracht waardoor de siliconen goed aansluit op de vorm en de oneffenheid van het litteken. De gel wordt 2 maal daags aangebracht. Na 5 minuten is de gel droog en kan er make-up of kleding over worden aangebracht.


naar paginabegin

Aesthetic Clinic by Dr. Bijan Feriduni

Aesthetic Clinics by Bijan Feriduni

Free Call

Free call Belgie:
0800 92 997
Free call International:
00800 60 81 00 77