Site: Home > Behandelingen > Moedervlekken

Moedervlekken

Inleiding Moedervlekken, Pukkels, Verruca seborrhoica en Fibromen

Wat zijn moedervlekken? 

Moedervlekken staan tegenwoordig sterk in de belangstelling. Iedereen kent en weet wel wat moedervlekken zijn. Moedervlekken bestaan uit een opeenhoping van pigmentvormende cellen in de huid. Vrijwel iedereen zowel mannen als vrouwen krijgen meerdere moedervlekken. Over het algemeen zijn de meeste moedervlekken goedaardig en zullen geen huidkanker veroorzaken. 

Wat zijn pukkels? 

Pukkels zijn eigenlijk moedervlekken zonder pigment. De medische term voor een moedervlek is naevus, in het meervoud naevi. 

Wat is Verruca seborrhoica? 

Verruca seborrhoica is een ouderdomswrat. Deze is volkomen goedaardig. Ze ontstaan meestal op de volwassen leeftijd. De ouderdomswrat kan vele gedaanten aannemen. Soms ruw, halfbolvormig, huidkleurig, bruin en soms zwart. 

Wat zijn fibromen? 

Fibromen zijn veel voorkomende goedaardige huidgezwelletjes. De gewone benamingen zijn steelwratjes en of wild vlees. Fibromen zijn huidkleurige gezwelletjes die overal op de huid kunnen voorkomen. Ze zijn onder andere te zien in de hals, oksels, onder de borsten en in de liezen. 

De behandeling

Een goedaardig onsierlijk "plekje" kan dus rustig blijven zitten en is een normaal verschijnsel. Sommige mensen willen een storend plekje toch laten weghalen omdat deze cosmetisch storend zijn of op een vervelende plaats zitten waardoor irritatie kan optreden. Het verwijderen van deze plekjes onder plaatselijke verdoving komt heel veel voor en is de meest uitgevoerde en kleinste esthetische ingreep, maar vaak met een spectaculair resultaat. 

De volgende behandelingen zijn mogelijk:
- Shave excisie 
- Laserbehandeling
- Excisie

1) Shave excisie:

Bepaalde goedaardige huidgezwellen zoals moedervlekken, ouderdomswratten en fibromen kunnen met deze techniek worden verwijderd. 

Wat houdt deze behandeling in? 

Na het plaatselijk verdoven van het gezwelletje wordt het met behulp van een mesje en pincet afgeschaafd. Er ontstaat een oppervlakkig schaafwondje (dat eventueel wordt dichtgebrand indien het erg nabloedt) dat met een drukverband wordt verbonden. U kunt na de behandeling weer gewoon naar huis. Het verband mag dagelijks worden verwisseld met een gewone pleister. Indien het wondje is dichtgebrand ontstaat daar een korstje dat vanzelf binnen een paar dagen loslaat. 

Wat zijn de resultaten van de behandeling? 

Na de behandeling ontstaat er altijd enige littekenvorming. Bij de ene persoon wordt het litteken mooier dan bij de andere. Bij sommigen is er na een paar maanden haast niks meer te zien van het litteken. Na het afvallen van het korstje is het plekje roze. Het plekje heeft enkele maanden nodig om bij te kleuren.

Bijwerkingen of nadelen van de behandeling?

-

Bij eventuele napijn mag u een pijnstiller innemen (bij voorkeur Paracetamol). 

-

Geen aspirine in verband met de kans op nabloedingen. 

-

Een mogelijke complicatie is een bloeduitstorting, vooral bij een ingreep in het gezicht, waarbij ook meestal een zwelling optreedt. 

-

Een andere complicatie is een infectie die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond. 

Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen? 

-

Indien u bloedverdunnende middelen gebruikt zoals Sintromitis, Acenocoumerol, Ascal, Aspirine of Carbasalaat calcium dient u dit vooraf te melden. 

-

Geef aan of u een allergie heeft (bijvoorbeeld voor jodium, verdoofvloeistof, pleisters) De behandelde huid is dun en kan dus makkelijk verbranden in de zon. 

-

Bovendien kan zonblootstelling ook pigmentverstoring ter plaatse geven waardoor het litteken donkerder kan worden. Gebruik daarom op zonnige dagen een sunblock op de behandelde huid.

Wanneer dient u een arts te waarschuwen? 

Neem bij problemen (nabloedingen, infecties, pijn) contact op.

2) Laserbehandeling

Onsierlijke plekjes zijn ook goed te verwijderen met medische lasers. Door middel van een CO2-laser kan de huid laagje voor laagje "afgeschaafd" worden. Op deze manier kan het plekje diep genoeg weggehaald worden zodat dit zich niet opnieuw kan gaan ontwikkelen. De huid hersteld weer goed na deze behandeling maar er zal minimaal 6 weken een roodheid aanwezig zijn. Het is erg belangrijk om de huid niet bloot te stellen aan de zon voor de eerste 6 maanden na de behandeling (zie ook onze laserpeeling behandeling).

3) Excisie

Een van de meest toegepaste vormen van verwijdering van een onsierlijk plekje is door middel van een excisie. Hierbij wordt het plekje operatief verwijderd en gehecht. 

Wat houdt de behandeling in? 

Nadat u plaats heeft genomen op de behandeltafel wordt het gebied schoongemaakt met chloorhexidine (een desinfecterend middel). Vervolgens wordt het gebied afgetekend en de plek verdoofd met een injectie. Daarna wordt de verdovingsvloeistof ingespoten wat een branderig gevoel kan geven. De huid kan nu door het inspuiten wat opzwellen en ook tijdelijk bleek van kleur worden. U voelt nu geen pijn meer. Wel voelt u dat de arts bezig is. Het te opereren gebied wordt afgedekt met een steriele doek die u niet mag aanraken. De huid wordt langs het afgetekende gebied ingesneden en het stukje huid wordt los geprepareerd tot in het onderhuidse vetweefsel. Eventuele kleine bloedende vaatjes worden gestelpt door ze dicht te branden. De wondranden worden vervolgens aan elkaar gehecht. Na de ingreep krijgt u adviezen over de verzorging van het geopereerde gebied. Doorgaans zal er geadviseerd worden de plek zo droog mogelijk te houden. Dit kan door middel van een speciaal daarvoor bestemde pleister. Hoe droger de wond blijft, des te sneller en fraaier deze geneest. Ook is het van belang om spanning op de wondranden zoveel mogelijk te vermijden. Vooral de wonden op de rug, schouders en onderbenen kunnen bij beweging flink onder spanning staan. 

Hechtingen verwijderen: 

Afhankelijk van de plaats en grootte van de ingreep kunnen de hechtingen meestal 7 of 14 dagen later worden verwijderd. 

Wat zijn de bijwerkingen of nadelen van deze behandeling: 

-

De excisie gaat bijna altijd gepaard met littekenvorming. Bij de ene persoon wordt het litteken mooier dan bij de andere. Bij sommigen is er na een paar maanden haast niets meer te zien van het litteken. Dit heeft te maken met uw huidtype. 

-

Bij eventuele napijn mag u een pijnstiller nemen (bij voorkeur Paracetamol). Geen aspirine in verband met de kans op nabloedingen.

-

Een mogelijke complicatie is een bloeduitstorting, waarbij ook meestal een zwelling nh optreedt.

-

Een andere complicatie is een infectie, die zich uit door pijn zwelling, roodheid en pus uit de wond.

Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen: 

-

Als u bloedverdunnende middelen gebruikt zoals Sintromitis, Acenocoumarol, Ascal, Aspirine of Carbasalaatcalcium dient u dit vooraf te melden.

-

Geef aan of u een allergie heeft (bijvoorbeeld voor jodium, verdoofvloeistof, pleisters).

-

De behandelde huid is nog dun en kan gemakkelijk verbranden in de zon. Bovendien kan zonblootstelling ook pigmentverstoring ter plaatse geven waardoor het litteken donkerder kan worden. Gebruik daarom op zonnige dagen een sunblock op de behandelde huid.

-

Het litteken is na de operatie zwak. De hechtingen lopen kans om te scheuren. Bepaalde bewegingen dienen te worden vermeden of voorzichtig uitgevoerd zoals bukken, tillen, kleding aan- en uittrekken. Sporten wordt afgeraden.

Wanneer dient u een arts te waarschuwen? 

Neem bij problemen, nabloedingen, pijn, infectie altijd zo spoedig mogelijk contact op met Aesthetic Clinics.


naar paginabegin

Aesthetic Clinic by Dr. Bijan Feriduni

Aesthetic Clinics by Bijan Feriduni

Free Call

Free call Belgie:
0800 92 997
Free call International:
00800 60 81 00 77