Site: Home > Behandelingen > Couperose

Couperose

Inleiding couperose

Men spreekt van couperose wanneer er in het gezicht, meestal de wangen en de neus, uitgezette verwijde adertjes te zien zijn. Het is een aandoening die veel voorkomt en volkomen onschuldig is. Veel mensen ervaren het als onaangenaam, vinden het storend omdat het nogal eens klachten geeft. Wanneer men van een koude naar een warme omgeving komt ervaart men vaak een warmtegevoel, waarbij het gezicht rood aanloopt. De couperose ziet men vooral bij mensen die veel buiten werken, in weer en wind. Ook is er een erfelijke aanleg, hetgeen te maken heeft met de sterkte of zwakte van de vaatwand.

Indicaties

Ideaal is het als de huid licht van kleur is. Mensen met een donker getinte huid kunnen NIET behandeld worden, maar hebben doorgaans geen couperose. Het vele pigment remt het licht, zodat dit niet diep genoeg kan doordringen naar de vaatjes.

Couperose, de techniek / de behandeling

De laser geeft in korte flitsen hoogenergetisch licht dat op de huid gericht wordt. Het licht wordt door het bloed in de vaatjes geabsorbeerd en aldus naar de wanden van de vaatjes geleid. 
De selectieve verhitting schakelt deze vaatjes uit, zonder dat de huidstructuur en andere omliggende structuren beschadigd worden. De laserschoten worden door de meeste patiënten als kleine prikjes in de huid ervaren. Het is ook afhankelijk van de plaats van behandeling. Zo zijn de neuspunt en de bovenlip zeer gevoelig. Verdoving is echter niet nodig. De behandeling wordt erg goed verdragen, ook als er grotere gebieden tegelijk behandeld worden. De opperhuid wordt tijdens en na de behandeling gekoeld door ijspakketjes. De behandelingsduur is afhankelijk van het oppervlak dat behandeld dient te worden. Doorgaans is er na 2 behandelingen al een duidelijke verbetering te zien. Gemiddeld zijn er tussen 3 en 5 behandelingen nodig met telkens een pauze van vier weken tussen iedere behandeling.

Mogelijke bijwerkingen

De belangrijkste bijwerking die meteen na de behandeling optreedt is het ontstaan van roodheid en zwelling. Als dicht bij de onderoogleden behandeld wordt kan er zelfs een forse zwelling van de oogleden ontstaan. De roodheid en zwelling verdwijnen al na enkele dagen.
Soms ontstaan kleine blaartjes (ten gevolge van de warmte die vrijkomt bij het verbranden van de bloedvaatjes). Na 1 dag drogen deze in en ontstaan er kleine korstjes, die ook na enkele dagen weer verdwijnen. Als er blaasjes ontstaan bestaat het risico op huidinfectie. Het is belangrijk deze tijdig te behandelen met antibioticazalf, omdat huidinfecties tot littekenvorming kunnen leiden.
Soms wordt de huid ter plaatse iets donkerder (hyperpigmentatie). Hyperpigmentatie is in principe een voorbijgaand probleem en herstel treedt op in enkele maanden.

Na de couperose behandeling

 

-

Het gezicht mag niet te veel doorbloed zijn na de behandeling. Daarom mag men gedurende één week niet sporten

 

-

We raden aan gedurende 4 dagen niet in de sauna te gaan en moet men zorgen dat het hoofd niet te veel gestuwd wordt door bijvoorbeeld te bukken met het hoofd naar beneden.

 

-

Het is verstandig om blootstelling aan de zon gedurende 4 weken voor en na de laserbehandeling te vermijden. Een door de zon gebruinde huid heeft meer kans op pigmentvorming. Na de behandeling is een zonnebrandcrème met en hoge factor zeker aan te raden.

Het resultaat

Het resultaat van de couperose behandeling is na één tot drie behandelingen zichtbaar én blijvend. De gesprongen adertjes kunnen uiteraard wel steeds op andere plaatsen - die niet behandeld zijn - terugkomen.


naar paginabegin

Aesthetic Clinic by Dr. Bijan Feriduni

Aesthetic Clinics by Bijan Feriduni

Free Call

Free call Belgie:
0800 92 997
Free call International:
00800 60 81 00 77