Site: Home > Behandelingen > Laserpeeling

Laserpeeling

Inleiding Laserpeeling

Door externe schadelijke invloeden, neemt de collageen en elasticiteit van de huid in de loop der jaren af. Er ontstaan rimpels en pigmentvlekjes, die door de ouderdom steeds toenemen. In sommige gevallen geven injectables niet meer voldoende resultaat en is er nood aan een meer drastische oplossing. Hier kan een laserpeeling uitkomst bieden.

Indicaties

Lasertherapie is een methode om rimpels en onregelmatigheden van de huid minder zichtbaar te maken. Ook groefjes rond de mond, kraaienpootjes naast de ogen, groeven in het voorhoofd of de uitgebreide fijne rimpeltjes van het hele gelaat kunnen met lasertherapie worden geïgaliseerd.
De methode is ook geschikt voor het behandelen van littekens, bijvoorbeeld van acne.

Laserpeeling - De techniek/De behandeling

De techniek

De huid bestaat voor het grootste deel uit water en deze laserstraal werkt in dat deel van het lichtspectrum waarbij het licht juist wordt geabsorbeerd door water. Tijdens die absorptie wordt de energie van de laserstraal omgezet in warmte, waardoor samen met het water de omgevende cel wordt verdampt. Tijdens dit laag voor laag vaporiseren (verdampen) schrompelt het onderliggende bindweefsel (collageen) waardoor de huid strakker wordt.
In de cosmetische chirurgie maakt men gebruik van laserablatie (ablatie betekent loslating). Hierbij wordt in een milliseconde een flinterdun laagje van de huid verdampt met behulp van een in gas opgewekte laserstraal.
De lasertechnologie is niet is staat het ouder worden definitief te stoppen maar de veroudering van de huid wordt als het ware enkele jaren teruggedraaid. Het effect van een laserbehandeling blijft doorgaans zo'n tien jaar zichtbaar.

De behandeling

De behandeling geschiedt onder plaatselijke verdoving. Afhankelijk van het type huid en de plaats van de behandeling wordt de instelling van het laserapparaat aangepast.
Als de verdoving goed is ingewerkt, richt de arts de laser op het stukje huid dat behandeld moet worden. Met een computergestuurde laser kan de behandelende chirurg tot op de millimeter nauwkeurig werken. Zo egaal mogelijk wordt een filterdun laagje van het huidoppervlak verdampt, waarbij tevens de onderliggende huidlagen krimpen. Bovendien bekomt men door de laserbehandeling een zogenaamd "shrinking effect" of "lifting effect" d.w.z. dat er een nieuwe structuur en verstrakking van de huid plaatsvindt.
De wond die door de laser veroorzaakt wordt is nauwkeurig gedoseerd en gecontroleerd : de intensiteit van de laserstraal kan vooraf namelijk precies worden bepaald. De wond wordt na de behandeling ingesmeerd met een brandwondencrëme en de neusopeningen met een antibiotische zalf.

Mogelijke bijwerkingen

Het is belangrijk dat u de chirurg vertelt of u wel eens een herpes infectie (koortslip) heeft doorgemaakt. Door de behandeling kan een eventueel bij u sluimerende koortslip op gaan spelen en tot een ernstige infectie leiden. Sowieso dient u altijd voor de behandeling te beginnen met Zovirax tabletten. Ook kunnen na de behandeling huidverkleuringen optreden, omdat gewerkt wordt in de pigmentlaag van de huid en bij sommige patiënten kan de huid onverwacht langer rood blijven.
Soms kunnen er als gevolg van lasertherapie pigmentafwijkingen optreden in de behandelde huid. Zowel hypopigmentatie (minder pigment) als hyperpigmentatie (meer pigmentvorming) komen voor.
Na de behandeling kunnen er ook infecties ontstaan rond het behandelde gebied en bij een te diepe behandeling kunnen littekens ontstaan.

Na de behandeling

Na de laserbehandeling is de huid rood, glad en vochtig. In feite is er een diepe schaafwond of een oppervlakkig tweedegraads verbranding ontstaan. Dergelijke verbrandingen genezen in de loop van enkele dagen tot een week spontaan vanuit de diepte, zonder littekens achter te laten. De nieuw gevormde huid is dunner en gladder dan de oorspronkelijke huid. Daarop berust het effect van de laserbehandeling.
Het behandelde gebied moet enkele malen daags worden gereinigd en vervolgens dik worden ingesmeerd met de antibiotische crème tot alle korsten zijn verdwenen en het hele gebied is bedekt met de nieuwe huid. De nieuw gevormde huid is eerst diep roze, maar in de loop van zes tot acht weken herkrijgt de huid zijn normale kleur. Als de wonde genezen is mag een camouflerende make-up worden gebruikt dit meestal al na 10 tot 14 dagen.
Gedurende de eerste zes maanden mag het behandelde gebied niet aan felle zon worden blootgesteld, omdat het kan leiden tot veranderingen in de pigmentatie. Dit geldt ook voor de zonnebank. Bij zon zult u uw huid dus moeten beschermen met een zonnebrandcréme met een goede beschermingsfactor (bv. factor 60).

Het resultaat

Na drie tot acht weken zal er al een voorlopig resultaat zichtbaar zijn. Het definitieve resultaat zal echter pas na het volledig wegtrekken van de roodheid zichtbaar zijn die duurt ongeveer twee tot vier maanden. Het genezingsproces van het behandelde gebied is uiteraard verschillend van persoon tot persoon. De huid ziet er na de behandeling weer jong en fris uit, dit zal gedurende enkele jaren ook zo blijven, maar het natuurlijk verouderingsproces gaat na de behandeling uiteraard weer gewoon door.
De duur van het effect van een laserbehandeling is ook afhankelijk van de levenswijze. Mensen die veel roken of veel in de zon vertoeven is het effect minder lang zichtbaar. 


naar paginabegin

Aesthetic Clinic by Dr. Bijan Feriduni

Aesthetic Clinics by Bijan Feriduni

Free Call

Free call Belgie:
0800 92 997
Free call International:
00800 60 81 00 77