Site: Home > Behandelingen > Oorcorrectie

Oorcorrectie

Inleiding

De zogenaamde 'afstaande oren' is een aangeboren afwijking van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Hoewel er geen enkel functioneel nadeel aan verbonden is, leidt deze esthetische afwijking vaak tot sociale en relationele problemen. Op kinderleeftijd vormen afstaande oren een klassieke aanleiding tot pesterij, wat bij de betrokkene op lange termijn vaak kan leiden tot een grote onzekerheid en al dan niet tot een minderwaardigheidscomplex.
Een oorcorrectie is een eenvoudige ingreep, waar weinig ongemak en weinig nevenwerkingen aan verbonden zijn.

Indicaties

Iedereen die emotionele hinder of problemen ervaart bij deze aangeboren esthetische afwijking is een geschikte kandidaat voor een oorcorrectie.
Deze afwijking kan vanaf de leeftijd van 4 à 5 jaar door een eenvoudige ingreep verholpen worden, want vanaf die leeftijd groeien de oren niet meer. De ingreep gebeurt bij kinderen altijd onder algemene verdoving in een ziekenhuis. Volwassenen en adolescenten kunnen kiezen tussen algemene of plaatselijke verdoving in een ziekenhuis of privé kliniek.

De techniek

Via een sneetje aan de achterkant van de oorschelp brengt de arts het kraakbeen in de normale vorm. De oorschelpen worden één na één gecorrigeerd. De behandeling verloopt in principe pijnloos. De ingreep duurt ongeveer anderhalf uur en vergt slechts een oppervlakkige verdoving.

Incisie bij een oorcorrectie

De behandeling

De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving, dit biedt het voordeel dat u onder begeleiding enkele uren na de ingreep al naar huis kan. 
Tijdens de ingreep krijgt de patiënt een kalmerend middel toegediend zodat hij/zij in een lichte slaap vertoeven, daardoor voelt de patiënt hoegenaamd geen pijn. Na de oorcorrectie brengt de behandelende arts een bandage aan dat zwellingen beperkt en de oren in de juiste positie houdt.

Mogelijke bijwerkingen

  • Hevige pijn na de behandeling is mogelijk maar komt uiterst zeldzaam voor
  • De oren blijven een aantal maanden gevoelig bij aanraking
  • Het litteken zou bij slechte genezing kunnen jeuken, verkleuren, opzwellen of pijn doen. Raadpleeg hierbij zo snel mogelijk de behandelende arts, zo voorkom je een littekencorrectie.
  • Overgevoeligheid aan de hechtdraad is een nevenwerking die af en toe bij sommige patiënten wordt vastgesteld.

Na de behandeling

De eerste dagen na de behandeling kunt u best zoveel mogelijk rust nemen. U kunt bij het slapen gaan, het hoofd best in een hogere positie laten rusten dan de romp. Vermijdt zoveel mogelijk het vooroverbuigen alsook zware inspanningen, dit zou door de toename van de bloeddruk ongewenste nabloedingen kunnen veroorzaken.
Vanaf de dag na de behandeling zal u een drukverband moeten dragen gedurende twee weken. De eerste week dag en nacht, vanaf de tweede week enkel 's nachts. Na een tiental dagen zullen de hechtingen pijnloos verwijderd worden door het medisch team. Op dit moment zijn de oorschelpen vaak nog wat gezwollen, maar het is duidelijk zichtbaar dat ze veel dichter bij het hoofd staan dan voor de behandeling.
Na een week mag u gewoon weer de haren wassen. Bloedkorstjes kunt u gewoon met water reinigen. Wees wel voorzichtig met de haardroger. Gebruik de haardroger op veilige afstand en stel hem in op de laagste en koudste stand. U kunt best gedurende een drietal weken niet sporten.

Het resultaat

De meeste patiënten zijn uiterst tevreden met hun resultaat van hun oorcorrectie. De oren staan na de behandeling zodanig dichter bij het hoofd, dat het hoegenaamd niet opvalt dat er een correctie van de oren heeft plaatsgevonden. Het mooie van deze ingreep is dat het resultaat blijvend is, op voorwaarde dat men na de behandeling de opgelegde restricties serieus opvolgt.


naar paginabegin

Aesthetic Clinic by Dr. Bijan Feriduni

Aesthetic Clinics by Bijan Feriduni

Free Call

Free call Belgie:
0800 92 997
Free call International:
00800 60 81 00 77