Site: Home > Behandelingen > Ooglidcorrectie

Ooglidcorrectie

Inleiding

De ogen zijn het meest expressieve element van ons gezicht, ze geven onze gemoedstoestand weer. Ze zijn als het ware een zwijgende vorm van communicatie. Daarom is het voor veel mensen belangrijk om zo lang mogelijk een jonge en fris ogende blik te kunnen behouden.
De oorzaak van verslapping van de huid rond de oogleden ligt in het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam, waardoor onder meer de elastische bindweefselvezels verminderen. Rimpelvorming en wallen rond de ogen kunnen gecorrigeerd worden met behulp van een chirurgische ingreep. Dit noemt men ook wel blepharoplastiek (blepharo betekent ooglid en plastiek komt van plastische chirurgie). Een dergelijke ingreep herstelt een vermoeide blik en verjongt aanzienlijk de expressie van het gezicht. Soms wordt een correctie van het bovenooglid gecombineerd met een correctie van het onderooglid.

Indicaties

Met het vorderen van de leeftijd wordt de ooglidhuid slapper en dunner, maar ook aanleg kan hierbij een rol spelen. Door het verslappen en dunner worden kan bij boven- en onderoogleden een huidoverschot ontstaan. 
Bij de bovenoogleden wordt huidoverschot zichtbaar door het overhangen van de huid. In het begin is er alleen een extra plooi zichtbaar, maar als het erger wordt kan de huid zelfs over de wimpers heen gaan hangen waardoor het kijken wordt bemoeilijkt. Veel mensen met dit probleem hebben snel het gevoel van vermoeide ogen of moeten zelfs continu de wenkbrauwen optrekken om beter te kunnen zien. 
In sommige gevallen wordt de extra huidplooi in de bovenoogleden niet veroorzaakt door huidoverschot, maar door het 'hangen' van wenkbrauwen of voorhoofd. In dergelijke gevallen is een wenkbrauwlift of een voorhoofdslift de juiste oplossing. 
Bij de onderoogleden resulteert huidoverschot in rimpels. In sommige gevallen zijn er zelfs 'zakjes' overtollige huid zichtbaar.

De techniek/De behandeling

De techniek

De techniek van een correctie van de bovenoogleden berust er in eerste instantie op om het overschot aan huid te verwijderen. Volgens de moderne methodes dient echter ook een deel van de kringspier verwijderd te worden evenals het teveel aan uitpuilend vet. Vervolgens dient de arcadeboog boven het ooglid hersteld te worden. Aangezien het litteken in deze natuurlijke plooi komt te liggen is dit vrijwel onzichtbaar. Bij de onderoogleden wordt in het algemeen minder huid verwijderd maar ligt de correctie van het vet en dus de wallen meer op de voorgrond. De laatste tijd wordt het vet niet alleen verwijderd, maar vooral herplaatst om de vaak storende gleuf aan de wallen te corrigeren. Het litteken ligt net onder de wimperrand, meestal iets doorlopend in een kraaienpootje naar opzij. Op termijn zijn ook deze littekens nauwelijks meer zichtbaar.

Behandelingstechniek bij een ooglidcorrectie

De behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en duurt doorgaans zo'n één à twee uur. De behandelende chirurg schat eerst de hoeveelheid te verwijderen huid in.

Aan het bovenooglid, wordt de incisie gemaakt in dezelfde richting als de natuurlijke huidplooi. Vervolgens verwijdert de chirurg de overtollige huid. In vele gevallen is het ook noodzakelijk om een kleine hoeveelheid aan overtollig vetweefsel te verwijderen, meer bepaald het vetweefsel vlakbij de neus. Aan het onderooglid, bevindt de incisie zich aan de wimperrand. Meestal wordt er hier ook een kleine hoeveelheid aan vetweefsel verwijderd. Tenslotte wordt de wonde gehecht volgens een gespecialiseerde techniek. Over het algemeen overschrijdt het litteken de buitenste hoek van het ooglid. Het litteken is gelegen op de natuurlijke huidplooi, zodat het bijna niet zichtbaar is. Een goede bloeddoorstroming aan de oogleden bevordert meestal een snelle genezing van de wond.

Mogelijke bijwerkingen

Na een blepharoplastiek komt het soms voor dat het bloedverlies meer is dan normaal. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel wat langer voordat de oogleden er weer mooi uitzien. Ook kan het voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten. Om de ogen te behoeden voor uitdrogen kunt u via de arts oogdruppels of zalf verkrijgen die het uitdrogen tegengaan. Als de oogleden na de behandeling niet geheel symmetrisch zijn, kan een correctieve behandeling soms uitkomst bieden. Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd.

Na de behandeling

Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn dit vooral tijdens de eerste week. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. 
Dikwijls zakt een bloeduitstorting in de bovenoogleden naar de onderoogleden, zelfs wanneer daar geen operatie heeft plaatsgevonden. Doorgaans kunnen de hechtingen binnen een week verwijderd worden. Soms worden ook zelf oplossende hechtingen gebruikt. Deze hoeven niet verwijderd te worden. 

Het resultaat

Doordat een restzwelling langdurig kan blijven bestaan is het definitieve resultaat pas na een maand of drie te beoordelen. In de meeste gevallen kan men enkele jaren genieten van het resultaat van een blepharoplastiek, maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen kan een nieuwe correctie nodig zijn.


naar paginabegin

Aesthetic Clinic by Dr. Bijan Feriduni

Aesthetic Clinics by Bijan Feriduni

Free Call

Free call Belgie:
0800 92 997
Free call International:
00800 60 81 00 77