Site: Home > Behandelingen > Facelift

Facelift

Inleiding Facelift

In de loop der jaren begint de zwaartekracht zijn uitwerking te vertonen op de gelaatstrekken en ontstaan er een aantal verouderingsverschijnselen. Deze worden veroorzaakt doordat de elasticiteit van de huid en het eronder liggende steunweefsel afnemen. De huid wordt bovendien droger, dunner en vertoont steeds meer rimpels. Het verouderingsproces kan versneld worden door factoren als intensieve en langdurige blootstelling aan de zon, roken en stress. De huid verslapt, de kaaklijn verliest haar rechte contour en er vormen zich lijnen tussen neus en mond. De huid ter hoogte van de hals verslapt eveneens en er kunnen zich hier ook huidplooien vormen. Een facelift kan dit
verouderingsproces niet stoppen maar zet de klok wel een tijdje terug. Het is belangrijk te weten dat een facelift niet verhindert dat de huid verder gaat verslappen met de leeftijd. Het effect ervan is echter wel voor het leven. 

Indicaties

Het verslappen en doorhangen van de huid van gelaat en hals kan enkel verholpen worden door chirurgie. Een facelift is aangewezen bij het ontstaan van wangzakjes, het doorhangen van de onderkin en hals, het doorzakken van de wangen met ontstaan van naso-labiale plooien.

De facelift techniek

Men heeft de keuze tussen de klassieke facelift of de"MACS-lift". Bij een klassieke facelift wordt er een incisie gemaakt vanaf de haarlijn ter hoogte van de slapen, via de natuurlijke plooi voor en achter het oor naar het achterhoofd. 
Het uitgerekte onderhuidse weefsel wordt in de richting van de oren aangespannen. Het overtollige weefsel wordt weggehaald en de huid weer gehecht, vlak voor of in het oor. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de lift wordt het sneetje verlengd tot in de haargrens of achter het oor langs. Bij een facelift kan de kaakrand verstrakt worden (minilift), de hals en kaakrand (hals-kaak lift), hals, wangen en kaakrand (2/3 facelift) of het hele gezicht (complete facelift, inclusief het voorhoofd).

ncisies bij een klassieke facelift

Een andere mogelijkheid is de "MACS-lift" (Minimal Access Cranial Suspension), wat betekent "naar boven ophangen van de doorgezakte weefsels via een minimale toegangsweg", is een revolutionaire techniek voor gelaatsverjonging. De bedoeling is om door middel van een chirurgische interventie een harmonische en natuurlijke verjonging van de gelaatstrekken te verkrijgen. Waar de klassieke facelift soms onnatuurlijke en te ingrijpende veranderingen met zich meebrengt, is de MACS-lift enerzijds minder ingrijpend en hebben de resultaten anderzijds een natuurlijk uitzicht. Vroeger betekende dit een zeer ingrijpende behandeling onder algemene verdoving, waarvoor pas gekozen werd indien de huidverslapping vrij uitgesproken was. Met de MACS-lift worden bijna alle nadelen van de klassieke facelift vermeden. De MACS-lift, laat ons toe een even goede en even duurzame correctie van de gelaatstrekken te verkrijgen met een veel beperktere snede en losmaking van de huid. Via een beperkte incisie aan de voorzijde van de oorschelp worden de doorgezakte weefsels met een speciale inwendige draad opgenomen en terug naar boven toe bevestigd.

Beperkte losmaking van de huid bij een MACS-lift in combinatie met een halslift.

Het resultaat is een mooi afgelijnde onderkaak, een strakkere hals, en verstrijking van de plooien naast de neus (de "naso-labiale plooi "). Vaak wordt hierbij gelijktijdig het vet van de onderkin weggehaald door een microcanulaire liposuctie.

De facelift behandeling

Facelift

Bij een Facelift wordt d.m.v. een sneetje voor het oor de huid losgemaakt van het onderhuidse bind- en spierweefsel (SMAS). De SMAS, die veel meer gewicht heeft dan de huid zelf, bepaalt grotendeels de uitwendig zichtbare verslapping. Door de SMAS aan te trekken in de richting van het oor en de haargrens zal de huid er veel strakker uit zien. Na het straktrekken van de SMAS wordt de hoeveelheid overtollige huid weggesneden en de huid spanningsloos gehecht. Dat laatste is belangrijk om een onzichtbaar litteken te krijgen. Afhankelijk van het gebied dat verstrakt moet worden, wordt het sneetje voor het oor verlengd tot achter het oor (voor behandeling van de hals) of naar boven tot in de haargrens (voor behandeling van de wangen, mondhoeken en neuslippen plooi). Gedurende 24 uur krijgt u een bandage om het gezicht. Achteraf krijgt u gedurende minimum een week een stretchverband aangemeten. In sommige gevallen wordt er een drain (dun slangetje verbonden met een vacuümflesje) aangebracht om wondvocht op te vangen. Deze wordt meestal na 1-2 dagen verwijderd, hiervoor komt u terug naar de kliniek. Na 1 week wordt tijdens een controle in de kliniek een deel van de hechtingen verwijderd. De overige onderhuidse hechtingen lossen na verloop van tijd op.

MACS-Lift

De MACS-lift gebeurt onder plaatselijke verdoving, meestal in combinatie met een licht sedatief (kalmerend) middel. Zo wordt de behandeling op een rustige en aangename manier ervaren. Via een beperkte incisie aan de voorzijde van de oorschelp worden de doorgezakte weefsels met een speciale inwendige draad opgenomen en terug naar boven toe bevestigd. Na controle op bloeding, snijdt de behandelende chirurg een kleine hoeveelheid overtollige huid weg en vervolgens wordt de wond gehecht.

Meestal wordt onder de huid een afvoerbuisje aangebracht dat nasijpelend bloed naar het verband zal geleiden. Op dezelfde manier wordt daarna de andere zijde behandeld. De ingreep duurt naargelang de uitgebreidheid anderhalf à twee uur. Tenslotte wordt de ingreep afgerond met een reiniging van het gelaat en het aanbrengen van een bandage.

Mogelijke bijwerkingen

-

Na de operatie bestaat de kans op een nabloeding.

-

Zeer zelden is er kans op infecties rond de wondjes en deze genezen overigens vrij snel.

-

De huid kan voor enkele weken vreemd aanvoelen (spanning), en gevoelloos zijn.

-

Uiteraard kan een operatie niet worden uitgevoerd zonder littekens, desondanks wordt de naad kan zo onzichtbaar mogelijk gesneden.

-

Het is altijd mogelijk dat de littekens gaan verkleuren, verdikken, jeuken, in dit geval moet men (TIJDIG!) op controle komen, zo kan men een correctiebehandeling vermijden.

Na de behandeling

-

Enkele dagen na de operatie wordt er een verband gedragen.

-

Men raadt ook lymfedrainage aan om zo betere bloeddoorstroming te bekomen en vocht sneller laten te verdwijnen.

-

Gelieve niet ongerust te zijn indien na het verwijderen van het verband de huid nog spannend aanvoelt of nog rood gekleurd is.

Het resultaat

Na 2 à 3 weken is het resultaat van de ingreep duidelijk zichtbaar maar is het genezingsproces nog niet volledig ten einde. Na minstens 2 à 3 maanden is het definitieve resultaat zichbaar. Een facelift kan het verouderingsproces niet stoppen maar zet de klok wel een tijdje terug. Het is tevens belangrijk te weten dat een facelift niet verhindert dat de huid verder gaat verslappen met de leeftijd. Het effect ervan is echter wel voor het leven. Na 10 jaar zal u er immers nog altijd jonger uitzien dan wanneer u nooit een facelift zou hebben gehad.

Voor de behandeling

naar paginabegin

Aesthetic Clinic by Dr. Bijan Feriduni

Aesthetic Clinics by Bijan Feriduni

Free Call

Free call Belgie:
0800 92 997
Free call International:
00800 60 81 00 77